10 powodów, dla których należy odpowiednio szkolić pracowników restauracji


[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Chociaż jest wiele rzeczy, które utrzymują restaurację w ruchu, jednym z najważniejszych źródeł paliwa dla dalszego sukcesu biznesowego są świetni pracownicy. Personel nie tylko robi na kliencie pierwsze wrażenie, ale jest odpowiedzialny za stworzenie całego doznania kulinarnego, od siedzenia przez podawanie, po deser i sprzątanie. Jeśli chcesz zagwarantować swoim klientom duże doświadczenie gastronomiczne, niezwykle ważne jest posiadanie kompetentnego, dobrze wyszkolonego i profesjonalnego personelu.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://garrampa.pl/blog/wp-content/uploads/sites/18/2023/04/empleados-restaurantes-portada-500×333-1.jpg” alt=”10 motivi per cui è necessario formare adeguatamente i dipendenti di un ristorante” title_text=”empleados-restaurantes-portada-500×333″ _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Dobrze wyszkolony personel jest sekretem, który sprawia, że restauracja działa sprawnie i jest jednym z najpewniejszych sposobów na zapewnienie sukcesu. Świetny personel zapewni sprawne funkcjonowanie restauracji i pomoże w jej wydajnym i zyskownym funkcjonowaniu. W tym miejscu omówimy 10 powodów, dla których poświęcenie czasu na odpowiednie szkolenie pracowników jest jedną z najlepszych inwestycji, jakie możesz zrobić w swoim biznesie.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

10 powodów, dla których musisz odpowiednio przeszkolić swoich pracowników.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Są to niektóre z kluczowych powodów, dla których trzeba poświęcić czas i energię na szkolenie pracowników, łącznie z wyjaśnieniem korzyści.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Inwestujesz w swoją osobistą przyszłość.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Ważne jest, aby szkolić wszystkich swoich pracowników, w tym kierowców, zmywaczy itp.. Przecież to właśnie pracownicy, którzy zaczynają na “”niskich”” szczeblach, często awansują w górę szeregów. Zaczynając od pracowników o solidnych podstawach, będziesz inwestować w przyszłość swojej restauracji. Nigdy nie wiadomo, kiedy dzisiejsza sprzątaczka  pokaże kulinarny talent, który może zrewolucjonizować Twoją restaurację. Chcesz kultywować ten talent i te umiejętności. 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Przeszkoleni pracownicy są bardziej skłonni do pozostania z tobą.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Poświęcając czas na szkolenie nowych pracowników, pokazujecie im, że szanujecie ich i ich miejsce w waszym przedsiębiorstwie. Dzięki temu pracownicy natychmiastowo czują się cenni, co sprawia, że inwestują więcej w biznes. Przeszkolony pracownik jest o wiele bardziej skłonny do lojalności wobec restauracji i do pozostania z Tobą w tych dobrych i tych cięższych czasach. Dzięki dużej liczbie pracowników, będziesz miał mniejszą rotację, a to może faktycznie zmniejszyć ogólne koszty restauracji.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Przeszkoleni pracownicy będą lepiej “”sprzedawać””.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Kiedy szkolisz swoich pracowników, nie uczysz ich tylko o technologii i zasadach postępowania w restauracji. Uczysz ich również o misji, kuchni i historii Twojej restauracji. Dla kelnerów i kelnerek jest to szczególnie ważne.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://garrampa.pl/blog/wp-content/uploads/sites/18/2023/04/vestiti-da-cucina-personalizzati-3-500×144-3.png” alt=”5 Características que deve ter em conta para escolher a melhor jaleca de cozinheiro” title_text=”vestiti-da-cucina-personalizzati-3-500×144″ _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Gdy są dobrze wykształceni w zakresie składników, stylu kulinarnego, koncepcji i historii restauracji i lokalu, mogą zapewnić pełniejsze doświadczenie dla klienta, sprawiając, że czują że są w dobrych i niezawodnych rękach. Ostatecznie, klient jest bardziej skłonny postawić na to, co zaoferuje mu kelner i może być może zdecyduje się wydać więcej pieniędzy, poprawiając tym samym sprzedaż.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Przejdziesz kontrole Sanepidu.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Program szkoleniowy dla pracowników daje możliwość zapoznania ich z różnymi zasadami i kodeksami postępowania dotyczącymi postępowania z żywnością w kuchni komercyjnej. Poprzez edukowanie pracowników w zakresie zasad związanych z obchodzeniem się z żywnością i czystością, masz o wiele większe szanse na przestrzeganie kodeksów zdrowia i utrzymanie lśniącego obszaru przygotowywania żywności. Oznacza to, że następnym razem, gdy będziesz miał niespodziewaną inspekcję, będziesz o wiele bardziej prawdopodobne że przejdziesz ją śpiewająco.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Przeszkoleni pracownicy zapewniają swoim klientom lepsze doznania gastronomiczne.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Kiedy pracownicy są szkoleni i kształceni, czują się częścią zespołu i należą do niego, co sprawia, że zachowują się bardziej pewnie w pracy. Jeśli masz pracowników w czystych strojach, z głowami trzymanymi wysoko i obsługujących zamówienia swoich klientów z pewnością i łatwością, Twoja restauracja stanie się staranną, profesjonalną i dobrze funkcjonującą maszyną. Spraw to, że jedzenie stanie się przyjemniejsze dla gości, którzy jako klienci będą czuć się zadbani i rozpieszczeni.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Zwiększy to ogólną efektywność.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Szkoląc swoich pracowników, uczysz ich również skutecznego i wydajnego działania. Kiedy każdy pracownik pracuje wydajniej, nie musi się zatrzymywać i myśleć o zadaniach w trakcie pracy które zwolniłyby proces, i przez to pozwala wszystkim innym pracownikom pracować wydajnie. Efekt kumulatywny jest taki, że gdy Twoi pracownicy pracują wydajniej, od managera po kelnerów i piekarzy, wszystko odbywa się szybciej. Oznacza to, że Twoje stoły będą się szybciej obsługiwane , a restauracja będzie zarabiać więcej pieniędzy.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://garrampa.pl/blog/wp-content/uploads/sites/18/2023/04/custom-kitchen-clothing-500×281-1.jpg” alt=”10 motivi per cui è necessario formare adeguatamente i propri dipendenti.” title_text=”custom-kitchen-clothing-500×281″ _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Miejsce pracy będzie bardziej pozytywne.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Jak wspomniano powyżej, pracownicy są bardziej skłonni pozostać w twoim zespole przez dłuższy czas, kiedy inwestujesz w nich czas niezbędny do ich przeszkolenia. Kiedy pracownicy czują się doceniani, są szczęśliwsi, wykonują lepszą pracę i czują się dumniejsi z tego, co robią. To ostatecznie tworzy pozytywne nastawienie w miejscu pracy; kiedy pracownicy czują się doceniani, wykonują lepszą pracę i tworzy się lepsze ogólne środowisko. Oznacza to, że Twoi pracownicy są znacznie mniej skłonni do wychodzenia w środku zmiany, ponieważ na zewnątrz mogą być w mniej przyjaznym środowisku. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://garrampa.pl/blog/wp-content/uploads/sites/18/2023/04/vestiti-da-cucina-personalizzati-500×146-3.png” alt=”5 Características que deve ter em conta para escolher a melhor jaleca de cozinheiro” title_text=”vestiti-da-cucina-personalizzati-500×146″ _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Pracownicy będą mieli lepsze relacje z kierownictwem.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Odpowiedni program szkoleniowy może promować zdrowsze relacje między pracownikami a kierownictwem. Jest to szczególnie częste, gdy to ktoś na stanowisku kierowniczym prowadzi szkolenie. Wspólne spędzanie czasu tworzy lepszą relację i zwiększa zdolność do nawiązywania relacji, dzięki czemu nawet gdy menedżer pozostaje w pozycji nadrzędnej, relacja jest zachowana.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Wyszkoleni pracownicy lepiej się do siebie odnoszą.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Gdy każdy pracownik jest odpowiednio przeszkolony, jest w stanie lepiej sprostać wymaganiom, których się od niego oczekuje. Może to zmniejszyć brak równowagi w pracy między pracownikami, który zwykle prowadzi do problemów między pracownikami. Kiedy każdy z pracowników jest odpowiednio przeszkolony w zakresie swoich obowiązków, mniej prawdopodobnym jest, że będzie niepotrzebnie zależny od innych. Może to prowadzić do większego szacunku i lepszych relacji między pracownikami.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Restauracja będzie zarabiać więcej pieniędzy

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Gdy przeszkolisz swoich pracowników, zostaną z Tobą dłużej, będą lepiej sprzedawać, zapewniać lepszą obsługę i pracować wydajniej. Jeśli jeszcze tego nie rozgryzłeś, wszystkie te rzeczy składają się na większy dochód dla ciebie. Kiedy pracownicy pracują w dobrym tempie, restauracja jest bardziej otwarta na gości i gotowa do sukcesu.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Wniosek:

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.20.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Poświęcając czas na odpowiednie szkolenie swoich pracowników, inwestujesz w ogólny dobry stan i długowieczność swojej restauracji. Warto poświęcić trochę czasu na dokładne przeszkolenie pracowników, ponieważ jest to pewny sposób na zapewnienie, że Twój zakład zaoferuje swoim klientom najlepsze możliwe doznania kulinarne.

Czy masz już program szkolenia pracowników?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]